The Ultimate Guide To solunum yetmezliği tipleri
Wiki Article
Fizik muayene ile solunum yetmezliği şüphesinin oluşmasının ardından tanıyı kesinleştirmek ve solunum yetmezliğine neden olan durumu tespit etmek için aşağıdaki gibi kimi tetkikler yapılabilir:
Solunum yetmezliği, dokularda yeterli oksijen bulunmadığında veya kanda çOkay fazla karbondioksit bulunduğunda meydana gelir. Bazı durumlarda her ikisi de görülebilir. Bu nedenle solunum yetmezliği iki ana türe ayrılır:
Örneğin, akciğer enfeksiyonları antibiyotik tedavisi gerektirir, kalp yetmezliği ilaçlarla tedavi edilebilir ve akciğer hastalıkları uygun tedavi protokolleriyle kontrol altına alınabilir.
Solunum ile ilgili sorunları tanımlayabilmemiz için solunumun yeterliliğini gösteren bazı işlevlerdeki değişiklikleri yorumlayabilmemiz gereklidir. Bunlar;
Akciğerde ince raller, pulsus alternans nabız ve S3 ritmi bulunabilir; yine radyolojik olarak akciğerde “buzlu cam” görünümü vardır.
Oksijen tedavisi: Solunum yetmezliği olan kişiler genellikle oksijen tedavisi alırlar. Bu tedavi, oksijen seviyelerini artırmak için burundan veya maske aracılığıyla ek oksijen sağlar.
Elektrokardiyografi (EKG): Bu take a look at, kalbin elektrik aktivitesini değerlendirmeye gardenımcı olabilir ve kalp yetmezliği gibi solunum yetmezliği ile ilişkili olabilecek diğer hastalıkların tanısında da kullanılabilir.
İşlenen verilerin münhasıran otomatik sistemler vasıtasıyla analiz edilmesi suretiyle kişinin kendisi aleyhine bir sonucun ortaya çıkmasına itiraz etme,
Solunum yetmezliği, hastanın durumuna bağlı olarak değişen çeşitli belirtilerle solunum yetmezliği nedir kendini gösterir. Bu belirtiler arasında:
Tetikleyici etkenlerle karşılaşarak astım atağı geçiren hastaların etkilenme derecesine göre, hafif, orta ve ağır şiddette astım atakları tanımlanmaktadır. Hafif astım ataklarında hastayı rahatsız eden bulgular özel bir tedaviye gerek olmadan kendiliğinden ortadan kalkarken, orta ve ağır astım ataklarında hastalar acil lawnım isteyebilmekte ve özel tedavilere gereksinim duyabilmektedirler.
Burun Boşluğu: solunum yetmezliği Hava burada ısıtılır ve nemlendirilir, ayrıca koku alma işlevi de burun boşluğunda gerçekleşir.
Mekanik ventilasyon solunumu desteklenmesinin ve solunumun devam etmesinin bir cihaz propertyımıyla sağlanmasıdır. Solunum güçlüğü yaşanan ve hastanın kendi başına solunum yapamadığı durumlarda başvurulmaktadır. Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Akciğer röntgeni ve bilgisayarlı tomografi: Solunum yetmezliğine neden olan akut ya solunum yetmezliğinden ilk etkilenen organ aşağıdakilerden hangisidir da kronik akciğer rahatsızlıklarını gösterir.
Dolaşım yeterliliğini değerlendirmek üzere hastanın kalp hızı, kan basıncı ve sistemik perfüzyon yeterliliğinin değerlendirilmesi ve ayrıca kardiyak monitörizasyonunun sağlanması gerekmektedir.